воскресенье, 22 июля 2012 г.

У Городському зажали перші снопи.

            Театралізоване дійство, смачний запашний куліш, майстер-клас по в'язанню дідуха, ярмарок робіт народних майстринь, козацькі забави - у селі Городське Коростишівського району так розпочалися жнива. Як повелося, на свято до привітного колективу культурно-мистецького центру "Поліська хата" завітали усі небайдужі до пізнання традицій рідного народу.
            Відкрила свято "Зажинки", що пройшло в рамках Етно-фестивалю "Житичі" гостинна господиня, голова обласного молодіжного творчого союзу художників і мистецтвознавців Інна Величко, з чиєї легкої руки, у співпраці з талановитим художником Юрієм Камишним, і почалося на Житомирщині відродження хліборобських традицій.
             Театралізоване дійство створило атмосферу єдності і душевності. Спочатку на полі розстелили білу скатертину, куди згодом клали снопи. Потім, взявши серпа до рук, жінки прийнялися до роботи. Зажати свій перший сніп, відчути щедрість української землі і дух минулих поколінь, міг кожен охочий. Чоловікам, окрім того,ще й випала особлива нагода позмагатися у вправності вибивання зерна ціпом. Діти ж спинами каталися по стерні,щоб, як кажуть давні повір'я, "їх цілий рік спина не боліла". Відтворення цього давнього свята української родини супроводжувалося обрядовими піснями, подарованими майстерними фольклорними колективами.
              Справжню козацьку звитягу, загартованість і спритність продемонстрував глядачам Володимир Лисюк, який зі своїми вихованцями провів майстер-клас з бойового гопаку і відтворив традиційні чоловічі забавки, популярні свого часу в представників українського козацтва.
               На згадку про перший зібраний врожай гостям свята запропонували сплести мініатюрного дідуха. Дехто ж повіз з собою додому і рецепт смачного куліша, за яким раз за разом зверталися і малі, і старі.
               Ті хто цього сонячного ранку навідався у "Поліську хату" залишився задоволений, адже відчув на собі силу роду українського і бажання надалі відроджувати і пізнавати спадщину своїх предків.










Комментариев нет:

Отправить комментарий